Ik zie heel vaak dat lampjes van verschillende transceiver defect zijn. Dat kan uiteraard, want vooral oude “bakken” kunnen meer dan 40 jaar oud zijn en een traditioneel gloeilampje heeft niet het eeuwige leven. In dit voorbeeld vevang ik een lampje van een Colt Excalibur voor een LED. Stap voor stap met foto’s.

BENODIGHEDEN:
* LED Warm-wit, 5 mm, 120 graden
* Weerstand 560 Ohm
* Doorvoertule 4,8 mm
* Stukjes krimpkous.

Belangrijk vind ik persoonlijk om het zo orgineel mogelijk te houden qua kleur, looks etc etc. Ik gebruik voor mijn eigen sets dus uitsluitend warm-witte (kleur 3000k) LED’s. Voor bijvoorbeeld deze Excalibur is een 5mm LED gebruikt met een beeld/stralingsveld van 120 graden.

Allereerst haal je voorzichtig het kapje uit de set. Deze kapjes kunnen vrij broos zijn door ouderdom, dus voorzichtigheid is geboden. Vervolgens defecte lampje verwijderen inclusief het aanwezige (en meestal gelijmde) bevestigingsrubber. Voor vervanging van dit rubber gebruik ik een een nieuw rubberen doorvoertule met een gat van 4,8 mm waar de 5mm LED perfect in past en blijft zitten zonder te lijmen.

Tweede stap is het preparen van de LED. Deze heeft voor 12 Volt een voorschakelweerstand nodig van 560 Ohm. Soldeer deze alvast aan de anode (+ kant) van de LED. De anode is de langste poot van de LED.

Soldeer vervolgens de LED aan de afgeknipte 12 volt draden (let op + en -) welke van de oude gloeilamp zijn afgeknipt. Als soldering goed vast zit, isoleren met 2 stukjes krimpkous. Test of de LED zijn werk doet.

Hierna kan de boel worden terug gezet, eerst kapje, daarna kan de LED in de doorvoertule worden gezet. Hierbij is met de goede maat doorvoertule geen lijm nodig.

Eindresultaat is dat je een mooie verlichting krijgt, iets intensiever dan het orginele gloeilampje, maar wel nagenoeg dezelfde kleur. Bij deze Excalibur is voor de foto het rechterlampje vervangen.

Soms kan het zijn dat je geen LED’s kan krijgen met 120 graden-beeld. In geval van andere LED’s kun je bijvoorbeeld de LED wat opschuren om een meer verspreid beeld te krijgen. Uiteraard is kleur van de LED altijd iets persoonlijks. LED’s zijn in alle kleuren en maten verkrijgbaar.

Ook voor mobiele sets gebruik ik warm-witte LED’s. Hiervoor meestal 90 graden, 3 mm exemplaren. Deze schuur ik dan wat op om het wat meer diffuus te maken.

Nog wat voorbeelden.

Door Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *