Ik heb lange tijd gezocht naar een “officiele” service manual voor de Cybernet PTBM117AOX, maar die schijnt er op een of andere manier niet te zijn. Hierdoor ben ik gegevens gaan verzamelen om toch tot een goede afregelprocedure te komen om zoveel mogelijk uit deze transceivers te halen. Zal stap-voor-stap de procedure weergeven. Eventuele aanvullingen en/of opmerkingen kunnen als commentaar in de artikel worden opgenomen. De credits voor de basis van dit document gaan naar Rob Kalmeijer welke een ombouw naar 10 meter beschrijft en welke ik heb gebruikt voor de totstandkoming van deze procedure.

PLL-schakeling

Allereerst wordt de PLL afregeld. Hieronder een weergave van het PLL-deel van de ptbm117aox. In onderstaande tekening (Bron: www.robkalmeijer.nl) staat de principe-opbouw van het PLL circuit en VCO-circuit.

Door de frequentieteller aan te sluiten op punt 2 of 3 van mixer IC2 kan m.b.v. CT2 het kristal op de juiste frequentie worden ingesteld, in het voorbeeld 10.240 kHz. Vervolgens wordt met een hoog-ohmige voltmeter op het testpunt TP1 de kern van T1 verdraaid tot een vaste spanning van 4 Volt wordt verkregen. De VCO lockt nu ongeveer in het midden van zijn bereik. Ter controle kan op punt 1 van T1 met de frequentieteller in ons geval 16.270 kHz worden afgelezen. (Kanaal 1 >10.240 + 6.030 kHz)

Opmerking Simon Tolsma:

Het is een standaard om PLL op kanaal 19 af te regelen. Je zal dan op punt1 van T1 16.490 kHz meten. PLL frequentie zal in dit geval zijn (Kanaal 19 >16.490 kHz – 10.240 kHz = 6.250 kHz). VCO-spanning is dan rond de 3.75 volt.

Ontvanger

Vervolgens worden de afgestemde kringen en spoeltjes bijgesteld door met een meetzender een signaal op het middeltste kanaal van de transceiver te produceren. Dus voor 22 kanalen uitvoering kanaal 11 (27.085 kHz)) of voor 40 kanalen uitvoering kanaal 20 (27.205 kHz). De kernen van T5, T6* en T7 alsmede L5 en L6 worden nu zodanig verdraaid dat op de veldsterktemeter een maximaal signaal wordt afgelezen. Gebruik altijd een kunststof of keramische goed passende trimsleutel voor deze afregelpunten. Kom te vaak tegen dat deze stuk zijn gedraaid door bijvooorbeeld gebruik metalen schroevendraaiers. Zodra kernen stuk zijn is optimaal afregelen feitelijk niet meer te doen/onmogelijk.

T6* In de meeste “goedklopere”22 kanalen-uitvoeringen van de ptbm117 is T6 niet aanwezig en is deze overbrugd.

Een van de meest essentiële gebreken bij mobiele uitvoeringen van deze Marc setjes is het ontbreken van het spoeltje T6. Samen met T7 wordt hiermede een bandpass filter gevormd waarmee de veraf selectiviteit wordt bepaald. Het type nummer van de spoel is ETR 0334-06 van het fabrikaat TOKO. Door verwijdering van een brugje is dit filter samen met C58 van 10 pF in de bestaande soldeergaatjes eenvoudig bij te plaatsen.

Eventueel kan met onderstaande spoelen en potentiometers worden nageregeld.

T12Afregelen op minimale ruis bij zwak signaal.
T13Afregelen op minimale vervorming bij maximale LF-output.
RV1Instellen van de squelchdrempel.
RV2Instellen van de FM-deviatie (zwaai).
RV3Meteruitslag RX.
RV4Meteruitslag TX.

Zender

Na het afregelen van de juiste frequenties van de kristaloscillatoren met behulp van een frequentieteller op punt 2 of 3 van IC2 wordt het locken van de VCO m.b.v. CT1 precies zo afgeregeld als omschreven in het ontvangstgedeelte.

Na het aansluiten van een dummy en het indrukken van de zendschakelaar, kunnen nu de afgestemde kringen T2 t/m T4 alsmede L5 en L6 worden afgeregeld.

Dit kan m.b.v. de TX aanwijzing van de set zelf, m.b.v. een SWR-meter in calibrate-stand, maar wel zo makkelijk is het meten van de spanning trap voor trap met een spanningsmeter met een HF meetkop. Wie deze niet in bezit heeft kan er zonder al te veel problemen een zelf maken volgens de onderstaande schakeling.

HF meetkop.

Door Kees

2 gedachte over “Afregelen 27Mhz MARC-bakkies (ptbm117aox)”
  1. Hallo Kees, Ik heb de gegevens van een stabo xf2200 xm2200 met print en afstelgegevens en van SH 6100nl.
    Ik wil ze wel scannen en er een bestand van maken of allemaal losse bladen.
    Jan Martens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *