Heeeeeeel lang geleden heb ik een ombouw gedaan met een Maurer-module van een President Washington naar FM. Omdat een bevriende amateur dit ook wilde doen, heeft hij mijn hulp ingeroepen om hem op weg te helpen met het technische deel en dat hier als leidraad voor hem te beschrijven.

Deze FM-modules zijn verkrijgbaar vanuit Oostenrijk, ontwikkeld door Gerhard Maurer, met keuze uit verschillende tussenfrequenties, 455 kHz (oa. veel Presidenten, bijv Madison, Zachary T, Thomas J, etc etc.),  9.785 / 10.695 MHz en 7.8 MHz. Deze laatste van 7.8 MHz heb je nodig voor de Washington (of bijvoorbeeld de Adams). LET DUS OP: de FM-modules zoals veel gebruikt in een Madison zijn dus niet bruikbaar voor de Washington

Zie informatie, ombouwbeschrijvingen en prijzen: EPR Funkservice – FM-Modules

Benodigdheden:


Je hebt dus nodig een goed werkende President Washington, en de FM-module.
De Washington die ik heb gebruikt het als PCB het nummer PC-385AG. Er zijn meerdere versies PCB’s gebruikt in deze transceiver, houdt daar dus rekening mee. Verder wat lef en tools zoals soldeerbout, universeelmeter, bedrading en krimpkousjes.

Bij de module wordt wat bevestigingsmateriaal en de benodigde weerstand, een varicap-diode en een C-tje geleverd. Hiermee maak je een schakeling waarmee de VCO wordt beinvloedt.

Op de website van Maurer staat al een schema voor ombouw van de Washington en deze wordt ook gevolgd. Alle kleuren staan in het schema vermeldt, de uitdaging is om de goede punten op de print te vinden.

Schema Maurer

Eventueel de link om hem zelf te downloaden: Schema ombouw


Kleuren kabeltje:

Zwart: IF in. Sluit zo kort mogelijk aan op de IF voor het kwartsfilter.

Bruin: FM-AF out Aansluiten op de AM/FM-schakelaar, AF-versterkeringang.

Rood: Voeding RX. Aansluiten met +8V AM of +8V RX.

Oranje: GND/Massa. Verbind zo kort mogelijk met massa.

Groen: Voeding TX. Sluit aan op +8V AM TX.

Blauw: AF in. Verbinden met AM/FM-schakelaar, AF-versterker Mod Out.

Violet: FM uit na voorbereiding. Sluit aan op de varicap-diode en de VCO.

Aansluitpunten

Hierbij wat foto’s van de diverse aansluitpunten op de print.
Allereerst de aansluitpunten voor +8V TX (GROEN) en +8V RX (ROOD). Massa (ORANJE) lijkt me vanzelfsprekend, neem deze wel altijd vanaf de print omdat chassis geisoleerd is. Hiermee heb je in een klap 3 stuks aansluitdraden van de totaal 7 stuks te pakken. Houdt zoals aangegeven de massadraad (en ook de andere draden) zo kort mogelijk.

Door Kees

Een gedachte over “Ombouw President Washington naar FM (Under Construction)”
  1. Geweldig mooie en duidelijke uitleg zo Kees, en vooral de duidelijke foto’s maakt het voor velen mogelijk dit zelf uit te voeren
    Weer prachtig dat je dit met ons wilt delen.
    Hartelijk dank alvast voor dit eerste deel en succes met het vervolg.
    Henk Hoekstra – PD2HDX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *