Power-mod voor 22 kanalen MARC-bakkies

Dit artikel omschrijft een modificatie om de 22-kanalen, 0,5 WATT transceivers op basis van de Cybernet PTBM117AOX print releatief makkelijk om te bouwen middels een FET naar 4 a 5 Watt.

Op de PTBM117AOX print is meer dan de helft van alle oorspronkelijke MARC-transceivers gebaseerd. Dit zijn b.v. Major, Senfor Skyline, Audio-sonic, Multitech, Cuna, Hycom. Amroh, Midland, Wipe, Stabo 2200 en nog vele anderen.

Wat is er nodig voor de modificatie:

 • 1 x RD16HHF1 MOSFET
 • 1 x koellichaam MOSFET
 • 1 x condensator 68pF
 • 1 x condensator SMD 120pF 1206
 • 2 x weerstand 1k
 • 1 x potmeter 25k ter vervanging van RV4

Voor het uitvoeren van de modificatie dienen de volgende stappen uitgevoerd te worden:

C47 wordt gewijzigd naar 68pf
C48 wordt 120pf groter gemaakt, dit gebeurd met de SMD-condensator (zie foto)
R21 wordt gewijzigd naar 1k
Er wordt aan de onderkant nog een weerstand van 1k toegevoegd voor de bias. (zie foto)

De componenten.

Tenslotte wordt de oorspronkelijke eindtor vervangen voor de MOSFET RD16HHF1. Let hierbij op dat pootje gekruisd gemonteerd worden op de plek van de oude eindtransistor. Het is verstandig de MOSFET op een koellichaam te monteren.

Kruising pootjes MOSFET
MOSFET met koellichaam gemonteerd. Zie ook kruising pootjes MOSFET

Mogelijk moet er nog wat worden bijgetrokken qua afregeling. Zet de frequentie in het midden van het frequentiegebied en regel af op maximaal vermogen. Dit kan achtereensvolgens door met een geschikte trimsleutel T4, L5 en L6 bij te regelen. Bij mijn ombouw werd een vermogen gehaald van 4 a 5 Watt over nagenoeg het gehele frequetiegebied.

Uitgangsvermogen.

Als de modificatie voltooid is, zul je zien dat de powermeter van de transceiver tijdens zenden hard de hoek in schiet tijdens TX. Om dit op te lossen kan RV4 (oorspronkelijk 5k) vervangen worden door een exemplaar van 50k en kan deze afgeregeld worden totdat de meter de juiste waarde aanwijst. Bij mezelf heb ik hem netjes op einde schaal gezet.

2 gedachte over “Power-mod voor 22 kanalen MARC-bakkies”
 1. nu is echter nog zeer de vraag of de harmonischen onde de 60 db down blijven en de filters dit zwaardere vermogen aankunnen. verder is nu de type goedkeuring nu om zeep en mag dit toestel om deze redenen niet meer worden ingezet. 73s PD0ROH

  1. Rob,
   Helemaal eens met je reactie. Echter worden veel van deze sets ook gebruikt voor 10m en is beetje extra vermogen wel gewenst. En daarbij komt dat je als “goede” amateur meet wat je doet. Verder is de modificatie altijd op eigen risico en verantwoording.
   73 Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *