Ombouw Ham-International Jumbo DDS-VFO

Op mijn verlanglijstje had ik staan om een van de Jumbo’s welke ik in mijn bezit had, om te bouwen naar een modernere versie. Het ontwerp voorziet met behulp van software ook om de 3 banden te dekken welke standaard in de Jumbo zitten. Bij deze ombouw wordt uit gegaan van een goed werkende Ham-International Jumbo 1.

In deze Jumbo worden de kanalenkiezer en display vervangen door een rotary-encoder en een 1.3 Inch monochrome OLED-scherm. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van de reeds aanwezige PLL02A. In principe kan deze ombouw met de gebruikte software op alle transceivers gedaan worden met de Cybernet-print PTBM059.

In de software zijn de volgende opties beschikbaar:

  • Optie 1: Frequentiebereik LO 26.965-27.405MHz MID 27.415-27.855 HI 27.865-28.305
  • Optie 2: Frequentiebereik LO 26.895-27.505MHz MID 27.345-27.955 HI 27.795-28.405
  • Door de kanalenkiezer kort in te drukken kunnen stapjes worden gemaakt van 10Hz – 100kHz.
  • Door op de kanalenkiezer 4 seconden ingedrukt te houden krijg je een repeatershift van 90kHz.
  • Het display geeft de frequentie , kanaalnummer en stapgrootte aan. Bij gebruik van shift staat dit ook in display.

Voor de onderdelenlijst, het aansluiten van display, rotary-encoder en schema van het geheel verwijs ik je naar http://www.randstadamateur.net/index.php/vfo-dds-voor-cb-transceivers/

Ik zal op deze pagina stap-voor-stap beschrijven wat ik gedaan heb.

Verwijderen display en kanalenkiezer

Allereerst worden de kanalenkiezer en het LED-display verwijderd. Ik heb bewust het printje van de LED-display in tact gelaten, kan de set altijd weer orgineel gemaakt worden. Van de kanalenkiezer komen een aantal draden (bij mijn exemplaar bruin en grijs) vanaf de bandenschakelaar, daar komen we later op terug, want die heb je nodig voor het schakelen van de frequentiebanken (Lo/Mid/Hi) in de Arduino.

Voorbereiden PLL02A

De PLL02A wordt vast ingesteld op kanaal 1. Dit kan gedaan worden door pinnen 10 t/m 15 een draadbrugje te leggen naar 6V2 op de print (Zie foto). In principe zou vanaf dit punt de transceiver weer moeten werken, uitsluitend op kanaal 1.

Monteren OLED-display

Het netjes monteren van het OLED-display heeft mij nogal wat hoofdbreken gekost. Uiteraard kan dit op verschillende manieren echter is het geen optie om het oorspronkelijke rode venstertje te gebruiken omdat het beeld van het OLED-scherm daar nauwelijks door te zien is. Ikzelf heb een stukje rookkleurig acrylglas gekozen en gebruik gemaakt om een kadertje te maken van een stukje karton wat ook wordt gebruikt voor passe-partouts in fotolijsten. Ik heb het OLED-scherm zelf achter dit acrylplaatje gelijmd met epoxylijm. Hier het resultaat. Het benodigde flatkabeltje heb ik rechtstreeks op het OLED-scherm gesoldeerd vanwege de beperkte ruimte. Als dit klaar is, kan na inbouw van de print het gehele paneel op het front geschroefd en op de print aangesloten worden.

Belangrijk !!! Bij 7-pins 1.3 Inch display kwam ik er achter dat er een draadbrugje tussen gnd en cs van het display gesoldeerd moest worden. Zie laatste foto.

Monteren Rotary-Encoder

Plaats de rotary-encoder op de plek van de oorspronkelijke kanalenkiezer.

Voorbereiden print

Nu kan het printje voorbereid worden. Ik heb vooraf draden gesoldeerd voor voedingspanning (geel, 12v), massa (bruin), TX-signaal (oranje), en de 2 draden voor de frequentiebanken (blauw-wit en blauw). Let op !! De draden voor de frequentiebanken worden op op de USB-pin van het printje en op A4 op de Arduino gesoldeerd. Zie detailfoto.

Inbouwen print

Nu wordt het tijd om de print in te bouwen. Dit kan op allerlei manieren, netjes met schroefjes en beugeltjes, echter heb ik ervoor gekozen de print te bevestigen met kabelbinders aan de aanwezige draadboom.

De referentie-frequentie van de PLL wordt verbonden met de inbouwprint (OUT). C8 wordt verwijderd, waar C8 zat wordt er een coaxje naar de PCB gelegd. Mantel van coax zorg ook voor massa voor de print, deze heb ik aan metalen behuizing van een spoeltje gesoldeerd. In principe is dus de bruine massadraad welke op mijn foto staat niet meer nodig. Ik heb deze echter toch aangesloten op de zwarte massadraad die van de frequentiebanken-schakelaar komt en oorspronkelijk naar de kanalenkiezer liep.

 De 12V voeding van de PCB wordt van punt 13 op de PTBM059 gehaald.

De TX spanning wordt van punt U op de PTBM059 printgehaald. Check dit op aanwezigheid van ongeveer 6 volt tijdens zenden.

De twee overgebleven draden die van de L/M/H schakelaar naar het display liepen worden gebruikt om de Arduino te laten weten in welke stand de schakelaar L/M/H staat. Ze zitten aan de USB pin en aan pin A4 op het arduino printje. Dit zijn de bruine en grijze draad welke van de frequentiebanken-schakelaar komen. (Bij mij was bruin naar de blauw-witte draad en grijs naar de blauwe draad van de print)

BELANGRIJK !!! Op de frequentiebanken-schakelaar is een diode aanwezig. Knip deze door aan 1 zijde.

Vervolgens de flat-kabeltjes van de rotary-encoder en het OLED-display aangesloten op het printje en kan er getest worden.

Check alvorens alles weer dicht te schroeven de volgende zaken:

  • Correcte werking display
  • Werking rotary-encoder als kanalenkiezer.
  • Werking rotary-encoder voor frequentiestapjes en repeatershift.
  • Werking Hi/Mid/Lo schakelaar.
  • Zenden en ontvangst op juiste frequentie.

Als blijkt dat alles werkt, kan de transceiver weer voorzien worden van front, bodemplaat, deksel en knoppen.

Een gedachte over “Ombouw Ham-International Jumbo DDS-VFO”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *