Heel vaak komt er een President Lincoln voorbij waarbij de kanalenkiezer (rotary-dialer, rotary-encoder) niet meer correct werkt. Vaak worden stappen overgeslagen, werkt die maar 1 kant op of kanalen gaan “down” wanneer er “up” wordt gedraaid. Dit betekent dat de kiezer mogelijk vervuild is en 9 van de 10 keer is deze te redden. In dit artikel laat ik zien hoe en wat.

Draai als eerste de bevestigingsmoer van de kanalenkiezer los (wel eerst zwarte kanalenknop eerst verwijderen). Hierna de beide deksels van de set losnemen. Als deze los zijn, dienen de 4 schroefjes waarmee het front aan het chassis is bevestigd, te worden verwijderd.

Wanneer het front los is, kan deze iets gekanteld worden, dit is nodig om de kanalenkiezer uit de set te nemen.

De kanalenkiezer zit op CPU-board met 1 connector bevestigd, neem deze los. Soms moet hiervoor een Ty-rapbandje worden doorgeknipt. Nu kan de kanalenkiezer verwijderd worden. De kanalenkiezer zit op een printje gemonteerd en moet ge-desoldeerd worden. Ik gebruik zelf altijd een desoldeerstation hiervoor, werkt snel en makkelijk. Andere tinzuigers of litze is ook mogelijk.

Hieronder een foto van het totaal waarbij ik de solderingen al heb verwijderd.

De losse rotary-encoder.

Nu is het zaak de encoder open te maken. Ikzelf doe dit door de 4 nokjes waarmee het achterplaatje vast zit met een klein scherp kniptangetje af te knippen.

Dan kan de encoder uit elkaar gehaald worden. Nu kunnen de contacten en het draaiwieltje gereinigd worden. Het beste doe je dit met IPA en een wattenstaafje. Ga vooral niet met scherpe voorwerpen of schuurmiddelen aan de gang.

Als de contacten gereinigd zijn alles weer terug in elkaar zetten. Het vastzetten van het metalen plaatje achter op de rotary-encoder kan op verschillende manieren. Zelf breng ik een beetje 2-componenten epoxy-lijm op de hoekjes aan tussen plaatje en behuizing en tevens op de plek waar de afgeknipte nokjes zaten. Heb ook al gezien dat plaatje wordt vastgezet met hele kleine schroefjes in voorgeboorde gaatjes.

Vervolgens de encoder weer op zijn printje monteren en terugbouwen in de set. Als je alles goed hebt gedaan, werkt die weer als nieuw.

Door Kees

5 gedachte over “How-to: President Lincoln kanalenkiezer reparatie”
  1. heb hier nu ook een lincoln, die hapert met de encoder, vandaag eens even kijken wat ik er aan kan doen, en met de uitleg hier moet het zeker lukken.
    m.vr.gr.
    Franco ( den bosch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *