Was in het bezit gekomen van een President Lincoln met een defecte MRF455, ook wel bekend als vlindertor. Dit gebeurd heel vaak doordat men het vermogen opdraait en dan kan het snel fout gaan met bijvoorbeeld een slechte SWR. Ik ben wel eens vermogens rond de 40 Watt tegen gekomen…..op FM. Vragen om problemen dus.

Grootste uitdaging is om een vervanger te bemachtigen, ze worden niet meer gemaakt, Chinese “Fake” koop ik niet, maar er is een vervanger, de SD1446. Overigens geen goedkope tor. Via Facebook kwam ik in kontakt met iemand die een aantal NOS-exemplaren van de MRF455 had liggen waarvan ik er een kon overnemen tegen een “vriendelijke” prijs. Als je op bijv. Ebay kijkt, vragen ze toch al gauw richting de 100 euro voor een orgineel NOS-exemplaar.

Printje uit de Lincoln gehaald, is niet nodig vermoed ik, maar is wel makkelijker. Deze gewisseld voor een nieuw exemplaar en vervolgens de bias van de driver en final netjes volgens specs afgeregeld. (50 mA beide). Daarna vermogen afgeregeld volgens Service Manual, 12 Watt FM en 21 Watt SSB.

Het gemonteerde printje voor de MRF455 met de nieuwe tor.

En de defecte transistor.

Door Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *