Ombouw Midland 77-FM-005 DDS-VFO

De allerleukste toepassing voor de DDS-VFO is natuurlijk het upgraden van een oud 22 kanalen MARC-bakkie. Deze beschrijving behandeld een Midland 77-FM-005, maar kan uiteraard uitgevoerd worden bij heel veel MARC-bakkies omdat daar heel vaak de Cybernet PTBM117-print werd gebruikt in allerlei variaties. De bakkies van bijvoorbeeld Major, Cuna, Hycom, Senfor Skyline, Elec, Stabo, etc, etc kwamen hiervoor in aanmerking.

Het display en de kanalenkiezer zijn vervangen en verder is er zo weinig mogelijk gewijzigd. Ook de oude PLL08A wordt nog gebruikt.

Wat krijg je als de print ingebouwd is:

  • Frequentiebereik van 26.495-27.405MHz in stapjes van 100Hz – 100kHz. (totaal 128 kanalen)
  • Door op de kanalenkiezer te drukken kun je de stapgrootte wijzigen.
  • Het display geeft de frequentie , kanaalnummer en stapgrootte aan.
  • Indien aanwezig kan de CH9 schakelaar gebruikt worden om een shift voor een CB-repeater aan te zetten. De shift is ingesteld op 90kHz. Lek voor bijvoorbeeld WRLP-repeaters.

Verwijderen display en kanalenkiezer

Allereerst worden de kanalenkiezer en het LED-display verwijderd. Het makkelijkst en snelst is als je dit doet met een desoldeerstation. Als alternatief kan er uiteraard een tinzuiger worden gebruikt. Ik heb voor het gemak een klein randje van het printplaatje weggezaagd met een Dremel. Dit om plek te maken voor het bandkabeltje van het nieuwe display.

Voorbereiden PLL08A

De PLL dient vastgezet te worden op kanaal 9. Dit kan door een draadbrugje te plaatsen vanaf pin9 van de PLL naar het 6V2 punt. Zie foto, bruine draadje. Als dit gebeurd is, kun je de trtansceiver testen. Deze zal nu uitsluitend nog op kanaal 9 zenden.

Plaatsen DDS-VFO print

Het printje wordt in de transceiver geplaatst. Heb hiervoor een gaatje geboord aan zijkant en spanningsregelaar als ophangpunt gebruikt. Printje heeft best wat ondersteuning aan kabelboom.

  • De referentie-frequentie van de PLL (pin2) wordt verbonden met de inbouwprint (OSC). C5 wordt verwijderd, waar C5 zat wordt er een coaxje naar de PCB gelegd.
  • De 12V voeding van de PCB wordt van punt 20 op de PTBM117 gehaald.
  • De TX spanning wordt van punt 14 gehaald.
  • Van de kanaal 9 schakelaar worden alle draden losgemaakt. Twee draden gaan vervolgens van de schakelaar naar de +5V en de spare aansluiting. Let Op !!! Er zit ook een massadraad die doorloopt/is doorgelust naar de CB/PA schakelaar. Als je die van de Ch9 schakelaar afhaalt, zorg dat de verbinding van deze draad naar de CB/PA schakelaar in tact blijft. (Zal hier nog een foto van proberen te maken)

Deze detailfoto (op verzoek) laat zien hoe het coaxje op de ptbm177 print is aangesloten door mij.

Hier nog een schema van hoe het geheel is aangesloten:

Voorbereiden OLED-display

Ik heb ervoor gekozen om eerst het printje in te bouwen zodat die het display kan laten functioneren, en daarna het display in het front te plaatsen. Dit omdat de Midland een vrij klein venster heeft en ik de display goed gecentreerd en recht geplaatst wilde hebben. Ik heb het display gefixeerd met een stukje goede tape en daarna de hoekjes vastgelijmd in het front. Ik gebruik hiervoor 2 componenten expoxylijm. Betrouwbaar en binnen 5 a 10 minuten hard. Nadat lijm is uitgehard, tape verwijderen.

Monteren Rotary-Encoder

Plaats de rotary-encoder op de plek van de oorspronkelijke kanalenkiezer.

Afronden

Check alvorens alles weer dicht te schroeven de volgende zaken:

  • Correcte werking display
  • Werking rotary-encoder als kanalenkiezer.
  • Werking rotary-encoder voor frequentiestapjes en repeatershift.
  • Zenden en ontvangst op juiste frequentie.

Als blijkt dat alles werkt, kan de transceiver weer voorzien worden van front, bodemplaat, deksel en knoppen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *